17. juuli 2008
NG Kunstikonteineris kell 18 00


Kirjanduslike kohtumiste seeria

"ÜKS HULLEM KUI TEINE" avalöök:

Armin Kõomägi "Kirjandus ja äri"
Andrus Elbing -- "Vangla sinus eneses"
Okym Reem -- "Kirjakulturism"

Modereerib SANDRA JÕGEVA

Üks suurepärasemaid asju, mis kaasneb seotusega NG Kunstikonteineriga, on võimalus korraldada just niisuguseid üritusi, milliseid ise sooviksid publikuna külastada. Kirjanduse vastu olen huvi tundnud eluaeg ning samuti tundub mulle juba mõnda aega, et puudu oleks just kirjandusüritustest, mis poleks mõeldud mitte selle ala insider`itele ega korraldatud vastavate poolt. Lähtun mõttest, et hea ja intrigeeriv kirjanik on inimene, kel peaks olema palju öelda ka väljaspool seda tekstimassiivi, mis on ta konkreetne kirjandusteos. Elu, ühiskonna ja inimeste analüüs ja mõistapüüdmine  (või siis alternatiivselt: hukkamõist) on tema põhitegevus. Mulle isiklikult tundub sellise inimese kohalekutsumine, et ta oma juba kirjutatud ja avaldatud tekstist publikule live-ettekande teeks, sõna otseses mõttes ressursside raiskamisena.

Kirjanikke NG Kunstikonteinerisse kohale kutsudes tahaksin luua platvormi diskussiooni jaoks sisulistel teemadel. Et oleks intensiivne ja et inimesed, nii esinejad kui publik, pärast mitmetest olulistest asjadest teisiti mõtleksid. Alternatiivsele vaatepunktile ja mõtteviisile osutamist sõna otseses mõttes.  
Selleks on esinejad jagatud intrigeerivateks kooslusteks; olen valinud inimesed, kellel peaks olema üksteisele midagi öelda ja /või teineteiselt õppida. Või aitaks valitud isikute kooslus, nende ettekanded ja esinejatevaheline diskussioon avastada, et kõige erinevamatel aladel on tegelikult ühiseid jooni. Olen valinud muuhulgas kirjanikke (ja kes kindlasti kõik end kirjanikeks ei peagi), kellel on mingi muu ala taust ja kes on sellele elitistlikule alale (see on: kirjandusele) omamoodi, kohati “tagaukse kaudu” sattunud. Ja kes oma uuele erialale kahtlemata värske pilguga vaatavad. On tippärimees, kes saavutas juba oma esimese novellikoguga nn kirjandusringkondade tunnustuse, Friedebert Tuglase novelliauhinna must hobune. Samas noored “gangstaräpparid”, ühel neist vanglakogemus seljataga ja mõlemal kindel siht silme ees – parandada luule või räpi kaudu maailma... Samamoodi püüavad omal kombel maailma parandada, seda nii sisepoliitilist korruptsiooni paljastades kui oma eraelulise minevikuga veriselt arveid klaarides eesti meediamaastiku paaria-paarike, riigi kurikuulsaimad blogijad. Iroonilisel kombel intervjueerib viimaseid, keda peale nendi vist keegi teine kirjanikeks ei pea, tunnustatud noorema põlvkonna prosaist ja luuletaja, lisaks veel hiljutine Eesti Kirjanike Liidu esimees. On lubanud teha seda empaatiliselt ja mõistapüüdvalt ning minu suur lootus on, et pärast seda kohtumist, mida ma tõsiselt ootan, arvavad kõik, kes sellel osalevad, päris mitmest olulisest asjast teisiti.... 

Sandra Jõgeva