KUNSTIKONTEINER ESITLEB:

 

 

Johanna Sipilä & Katrin Piile 

 

"JONATHAN KRANI"

 

 

01.04.2011 - 01.05.2011

Avamine 01.04.2011 kell 19:00

 

 

 

 

Johanna  Sipilä & Katrin Piile verivärsked maalid

 

Avamisel Meeland Sepp, Margus Sorge Tiitsmaa & Taave Tuutmaa

"Põleva Kaela Kirjak"

 

                                                                                                                   

                                                                                                                      

 

 Johanna Sipilä ja Katrin Piile ühisnäitus mõistatuslikuks jääva pealkirjaga „Jonathan Krani” demonstreerib muu hulgas soome ja eesti maalikoolkondade erinevusi . Katrin Piile, kes on teinud Kunstikonteineris koos Remo Randveriga kaks aastat tagasi, esindab eesti noort fotorealistlikku maalikoolkonda. Aga ta on huvitavam – ja värvilisem -- kui Kaido Ole otsesed vaimsed järeltulijad. Katrin Piile maalides kohtuvad mõjud koomiksimaailmast (seinale joonistatud voodoo-nukud!) omamütoloogiaga ja õhus on kerget subkultuurset hõngu, aga õnneks ei tegele ta otseselt massikultuuri kangelastega, vaid seab ikoonistaatusesse pigem iseenda ja oma õed. Piile Sisters on võimalik performance`irühmitus, mis on vist eksisteerinud ainult ühe tegevuskunstiakti jagu täpselt kaks aastat tagasi. Õed Piiled figureerivad aga uinuvate või naervate kaunitaridena kõigil Katrin Piile selle näituse maalidel.

 

 Piile ja Johanna Sipilä näituse seovad formaalselt tervikuks maale eksponeerimispinnaga ja üksteisega fragmentaalsed seinamaalid. Kui Katrin Piile kasutab nagu mitmed noored maalikunstnikud oma teoste algmaterjalidena performance`eid dokumenteerivaid fotosid, siis ka Sipilä maalid lähtuvad ilmselgelt mingitest snapshot`idest. Aga tundmata kunstniku soome sõpruskonda, jäävad need samuti selgelt subkultuursed isikud ning tegevused arusaamatumaks kui figuraalsed kompositsioonid õdede Piiledega. Sipilä maalikäekiri, tema realism on selgelt „soomelikult” vabam ja spontaansem, kartmata mõnikord mõjuda isegi peaaegu et naivistlikult.

Kokkuvõttes on Sipilä ja Piile ühisnäituse näol tegemist värske ning tehniliselt ja sisuliselt nüanseeritud maaliväljapanekuga. Väga võimalik, et nemad ongi vastavalt soome ja eesti maalikunsti tulevik.

 

Sandra Jõgeva.

 

Jonathan Krani day before:                                    Jonathan Krani opening:

 

 


Lisaks Erik Alalooga järjekordne kinemaatiline  müsteerium "Stimulacrum".