AIVAR KURVITS

"KÜLASTADES EGIPTUST. AIVAR KURVITSA

PERSONA NON GRATA "

Graafika, video

08.08.08-08.09.08
avamine 08.08 kell 19.00
+
PERFORMANCE`ID!

 

080808 kell 19.30 ELLEN REIN (Saksamaa) performance "Song of a Hero"
080808 kell 19.50 HANS-MICHAEL  RUPPRECHTER /1952-2043/ (Saksamaa) performance "Tallinn Chair" (Do what you like- concepts of doing.)
stuttgarter-kunstverein.de
 rupprechter.org
 
Aivar Kurvits on Eesti vast kõige tuntum art-brut stiili viljeleja. 1959. aastal sündinud ja mitmeid raskeid haigusi põdenud kunstnik on vaatamata elu keerdkäikudele väga mitmekülgne, elurõõmus ja oma kunstile jäägitult pühendunud. Kaasaegsele kunstnikule kohaselt tegutseb ta korraga mitmel rindel- maalib, teeb graafikat  ja animatsiooni - seda kõike edukalt ja omanäoliselt.  Hiljuti ka isikkataloogi ilmutanud Kurvits  tungib  oma ürgse üldinimliku sõnumi  ja lapselikult siira käekirjaga sügavale kunsti lätete juurde. 

Reiu Tüüri tsiteerides: "Aivari kunst on nagu polaarpäeva päike, mis kunagi looja ei lähe ning aeg ajalt vaid enam või vähem roosakaks või kaalikakarvaliseks muutub. Ja veel üks maailma mees Van Gogh ja tema nägemus Gooti katedraalist tuleb silma ette kui mõtlen Aivari loomingule. Kas on see emainstinkti käivitamine vaatajas, mis teeb neist teostest siiani New Yorgi Sotheby oksjonite hittteosed? Igatahes on neis mingi kitsilt igavikuline kristallselgus, mis Matissile viidates nagu mugavaks tugitooliks muutub ning ringiratast tormlevat kartulivabariigi rahvast hetkeks puudutada püüab."
Käesolev näitus on kokkuvõte kunstniku  uuemast graafikast, kus domineerivateks teemadeks on Vana-Egiptuse valitsejad ja arhitektuur. Kunstniku huvi looduse vastu väljendub värvikirevas videoinstallatsioonis- "Aafrikast Antarktikasse", kus seiklevad lamenukktehnikas sündinud elevandipoeg Timba, pingviinid, kalad ja pardipere, kes löövad jalad alt isegi  Walt Disney loodud karakteritelt.
Olete oodatud näituse pidulikule avamisele 08.08.08 kell 19.00 . Näitus jääb kunstinautlejatele rõõmu pakkuma septembri alguseni.

Näitust toetab Eesti Kultuurkapital.
 
Lgp. Ville Karel Viirelaid